Toggle Mobile Menu

 

Bier og planter for begyndere, en simpel opskrift 

Dette er en "opskrift" på, hvor enkelt det er for alle mennesker, at gøre noget godt for naturen. I dette tilfælde bier og humlebier. Se det gerne som modvægt til, det indtryk vi let får; at alt omkring natur og miljø er meget kompliceret og "Det kan jeg alligevel ikke gøre noget ved!". For det kan du!

 

Hvorfor er bier og humlebier vigtige?

Når du spiser et æble, kan du sende en kærlig tanke til humlebierne. De bestøver planter og give os frugt og grønt på bordet. Ved bestøvning af planterne er bier og humlebier vigtige for mængden af frugter. Om vinteren er de også med til at sikre bær og frø til fugle og andre dyr.

Her er en simpel opskrift med et par gode råd (vi har selv prøvet).     

 

Sådan kan du gøre:

 • Find et stykke jord (det kan være en urtepotte, en blomsterkasse i dit boligselskabs jord eller i din have). En god ide: hvis jorden normalt holdes af fx gårdmænd eller gartnere, så bør du aftale med dem, hvor du/i sår, så de ikke pløjer det hele op med græsslåmaskinen.
 • Skaf blomsterfrø (det er vigtigt, at de frø du sår er gode for bier og humlebier, men du behøver ikke at være gartner. Spørg din blomsterhandler, hos et gartneri, dit boligselskabs ejendomskontor og du kan skaffe dig viden på nettet).Et par gode ideer: sørg for at det ser pænt ud, så andre også bliver glade for dit projekt. Prøv at blande forskellige blomsterfrø, så du får et spraglet og varierende blomsterbed der varer i længere tid.
 • Når du skal så: fjern græs, krat op i jorden, fx med en rive og sørg for at det er et sted, hvor der kommer sol og vand.

 

Her er gode planter til bier

o                    Pil – favorit blandt bierne.

o                    Erantis – tidligt blomstrende og rig på nektar.

o                    Krokus – rig på pollen.

o                    Frugttræer – blomme, æble, pære og kirsebær.

o                    Bærbuske og -planter – rige på nektar.

o                    Hvidtjørn – rig på både pollen og nektar.

o                    Lyng – masser af mad i sensommeren.

o                    Krydderurter, timian, rosmarin, oregano, og merian er fan

                         tastiske.

Rigtig god fornøzzzelse! 

Nu er du allerede på vej til at hjælpe menneskeheden med at opfylde nogle af FNs Verdensmål

 

 

Gør din altan til et blomsterparadis: Plant til sommerfugle og bier

Selvom du bor i byen kan du sagtens få en ”have” fuld af liv. Altaner og tagterrasser med de rigtige planter kan lokke både bier og sommerfugle til.

Bier og sommerfugle er under et stort pres. Ligesom rigtig mange andre insektarter er det. De mangler nemlig steder at bo og mad at spise. Ifølge den seneste rødliste fra 2019 er hele 35 ud af 75 arter af danske dagsommerfugle truet eller sårbare.

- Den danske natur er blevet for ensformig. Der er ikke længere plads til mange forskellige planter. Det går ud over de insekter, der er knyttet til bestemte plantearter, siger Therese Nissen, natur- og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening og fortsætter:

- Du kan gøre en hel del for at hjælpe insekterne på vej, også selvom du bor i lejlighed midt i byen. Har du en altan eller en tagterrasse, så skal der faktisk ikke så meget til for at skabe et lille paradis for bier og sommerfugle.

Hun forklarer, at de vigtigste ingredienser til en insektvenlig altan er mangfoldighed og planter, der blomstrer på forskellige årstider. Med mange forskellige planter kan du nemlig hjælpe mange forskellige insektarter.

 

Sådan kommer du i gang

Når du skal gøre din altan eller din tagterrasse insektvenlig, så kan følge de her seks skridt:

 1. 1. Brug store krukker eller plantekasser, de er nemlig bedre til at holde på vand, så du ikke behøver at vande så tit.
 2. 2. Plant planterne i den samme type jord, som de er købt i (sandet, blandet sand og muld eller muld).
 3. 3. Køber du frø, så er det en hovedregel, at mange blomster godt lide en sandet jord. Her kan du blande muldjord med sand.
 4. 4. Bland forskellige plantearter i de samme krukker og plantekasser. For eksempel kan du blande løgplanter med stauder. Stauder blomstrer først, når løgplanterne er afblomstret. Stauder er desuden nemme at passe og kommer igen år efter år. Nedenfor kan du læse mere om plantevalg.
 5. 5. Det er bedst at plante i sensommeren, men planter du i løbet af foråret eller tidlig sommer, så skal du huske at vande ofte.
 6. 6. Nogle planter skal gødes, fordi de ikke kan hente næring fra den omkringliggende jord, som de kan i det fri.

 

Forårsblomster

Når foråret begynder er humlebierne nogle af de første på vingerne. Derfor er det optimalt at plante blomster, som de buttede flyvere elsker.

- De tidligt blomstrende planter er for eksempel løgplanter som krokus, perlehyacinter, skillaer og snepryd. Når det bliver forår kan du også lave stiklinger af pil. Du skal bare have fat i han-planterne. Det er han-planterne, der har gule blomster med pollen, som bierne skal bruge, siger Therese Nissen.

Både enlige bier og humlebier er glade for pil. En af de foretrukne arter er sejlepil.

Pil skal have en del fugt, så du skal huske at vande jævnligt eller sætte pil-planterne, så de får rigeligt med regn.

5 planter med forårsblomster

 1. Løgplanter som krokus, perlehyacint og skilla/snepryd
 2. Juleroser
 3. Pil
 4. Rød tvetand (står som ’ukrudt’ mange steder, som du kan hente, men husk at lade nogle være)
 5. Stedmoderblomst (kan ofte købes i Netto)
 6.  

Sommerblomster

Solens varme stråler får mange planter til at blomstre. Der er derfor rigtig mange planter at vælge imellem om sommeren.

- Når vi kommer lidt længere hen, så kommer de enlige, vilde bier frem – og både dem, humlebierne og sommerfuglene kan du forkæle med for eksempel roser, lavendel, merian, timian og salvie, siger Therese Nissen.

Roserne skal dog være åbne, så bierne kan komme ned i dem. Alle fremavlede planter med en lukket eller fyldt blomst er kun til pynt og ikke spor nyttige for bierne. Du kan derfor godt have roser i krukker på altanen, men du skal finde sorter, der egner sig.

Roser er desuden supergode til bladskærerbier, de skærer nemlig bladstykker ud til at lave reder.

5 planter med sommerblomster

 1. Lavendel
 2. Krydderurter som salvie, timian og merian
 3. Brombær og jordbær
 4. Mælkebøtter (kommer ofte af sig selv, men ellers kan den hentes de fleste steder)
 5. Anisisop og isop
 6.  

Efterårsblomster

Når det bliver efterår, så er der ikke nær så mange blomster at vælge imellem.

- I de lidt koldere måneder, er det oplagt at vælge planter som hedelyng, gedeblad og solhat. De blomster nemlig alle relativt sent på året, forklarer Therese Nissen.

Dog er der flere af sommerblomsterne, der blomstrer flere gange - også i løbet af efteråret.

5 planter med efterårsblomster

 1. Hedelyng (skal være den med åbne blomster)
 2. Gedeblad
 3. Solhat
 4. Verbena
 5. Brombær og flere af krydderurterne blomstrer over flere gange - nogle helt hen i november
 6.  

Frugttræer er gode til både mennesker og insekter

Udover planter, så kan du også pynte din altan med små træer. Her er frugttræer oplagte.

- Frugttræer på altaner og terrasser blomstrer typisk om foråret eller i den tidlige sommer, og om efteråret kommer der frugter til, som både mennesker og fugle kan spise af, siger Therese Nissen.

Hvis du vil have et eller flere frugttræer på din altan eller terrasse, så er blomme, mirabel, æble og pære særligt gode til sommerfugle og bier.

Du skal dog væbne dig med tålmodighed, når det kommer til frugttræer. Der kan godt gå nogle år, før du får frugter på træet. Kommer der frugter i de første par år, kan det være en fordel at nippe dem af, så træet kan bruge sine kræfter på at vokse.

(Denne artikel er lavet af og bragt med tilladelse fra Danmarks Naturfredningsforening)

 

Tilskud til dine børns aktiviteter

 

 

Byhaverne

Byhaverne i Friheden er et socialt fællesskab, der ligger ved piratlegepladsen ved blok 5, hvor der bliver plantet afgrøder af forskellig slags i de plantekasser man kan få tildelt.

Udover at plante afgrøder holder vi jævnligt sociale arrangementer, som f.eks. snobrød som bliver lavet på bålpladsen, som også ligger ved byhaverne.

Når disse arrangementer afholdes bliver der sat en seddel op i vinduet på skurvognen, ved byhaverne ugen op til.

Legepladsen ligger lige ved siden af, så man kan roligt tage sine børn med ned og lade dem lege på legepladsen og holde et øje på dem.

Ud over en fed legeplads er der også en dejlig græsplæne, hvor der er mulighed for at spille spil, som vi har liggende i skurvognen til fri afbenyttelse, når der holdes arrangementer.

I byhaverne er folk meget hjælpsomme og giver gerne en hånd med, hvis der er noget man mangler hjælp til, hvilket også styrker fællesskabet.

Vores bålplads, som man kan grille på, er til fri afbenyttelse for alle der bor i friheden, på den kan man f.eks. lave lækre snobrød eller grille bløde skumfiduser.

Der er desværre booket op på alle plantekasserne, men vi har en fin venteliste som man kan blive skrevet op på, og få besked lige så snart der bliver en kasse ledig.

OBS ny mailadresse hvis du f.eks. vil skrives op er: byhaverne@outlook.com 

 

Ordensreglement for byhaverne i Friheden


1. Området ved byhaverne skal holdes pænt og ensartet. Det er derfor kun tilladt at plante inde i plantekassen, ikke udenpå plantekassen.


2. Det er nødvendigt at påpege at de generelle retningslinjer for hunde i friheden også gælder i byhaverne. Hunde skal være i snor. Vær desuden opmærksom på at din hund ikke letter ben op af frugtbuske mm. da de kan gå ud.                                                                                                                                                                                                                                                                          

3. Containeren er Frihedens, IKKE byhavernes. Hold derfor orden og ryd op efter dig selv. Bruger du for eksempel køleskabet, er det også dit ansvar at smide for gamle varer ud samt at hjælpe med at rengøre det.                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

4. Der vil hvert år, i starten af året, udsendes en mail hvor du skal tilkendegive hvis du fortsat ønsker din have. Svarer du ikke på denne mail vil din have tilfalde en anden.                                                                                                                                                                                                                                                                              
5. Der skal være beplantet i din byhave senest 1/6. Hvis du ikke er aktiv i din byhave er der en anden der kan få glæde af den, og den vil derfor blive givet videre.


6. Redskabsskuret er et fællesområde og det er et fælles ansvar at holde orden. Ryd derfor op efter dig selv.  Det er kun tilladt at have privat opbevaring i sin sorte kasse. Har du ikke en sort kasse er du velkommen til at købe en selv og stille ned i skuret. Hvis du opbevarer  grillkul, jord eller lignende i redskabsskuret vil det anses som fælleseje. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                   
7. Koden til redskabsskuret er udelukkende for byhavebrugere og må derfor ikke videregives til andre.


8. Når du ikke længere ønsker din byhave er det dit ansvar at rydde byhaven samt tømme din sorte kasse i skuret, så det er klargjort til den næste bruger.


9. Udmelding sker skriftligt pr. mail til: byhaverne@outlook.com. Dette gælder også ved fraflytning fra Friheden.

 

Maj 2019

 

 

Boligselskabet Friheden har et kopi af Jellingesten og den er renoveret

Følg med heri, hvordan det foregik

Vi har et (ægte) kopi af den ægte Jellingesten, som blev rejst omkring år 965 af Harrald Blåtand. Boligselskabets kopi af runestenen har stået på Nationalmuseet. Den blev i 1930´erne dekoreret af kunsthistorikeren og forfatteren R. Broby-Johansen med det, som han skønnede var farverne, der blev brugt i vikingetiden (sort, hvis, gul, rød og blå). Det var også R. Broby-Johansen der opfandt betegnelsen "Danmarks Dåbsattest". Senere kom runestenen til Friheden i Hvidovre, da man skulle rydde op på nationalmuseet og en mand med en butik i Frihedens Indkøbscenter købte runestenen, som han senere skænkede til boligselskabet.

Nu er der en konservator fra Nationalmuseet (Susanne Trudsø) der er i gang med gøre runestenen pæn igen og ud fra den viden man har i dag om vikinger og farver.

Her på siden vil jeg dække renoveringen af stenen og lægge foto og lidt tekst ud efterhånden som processen skrider frem.

Og du vil få indblik i en arbejdsproces, som kun er meget få beskåret:

Her er runestenen før den bliver renoveret.

Susanne Trudsø renser vækster af runestenen.

Det kræver at den uønskede plantevækst er udtørret,

så det var heldigt at der kom nogle meget tørre dage med meget sol.

Så er den ene side renset for plantevækst.

 

Nu går Susanne i gang med anden af de tre sider på runestenen.

.

I dag blev runestenen sprøjtet med algedræber. Det er måske lidt svært at se, at stennen er fugtig.

Her står Susanne og taler med herren der skal hedvandsrense runestenen.

Ja, man skal være meget omhyggelig med alle delene i processen.

Hedvandsrensning foregår med vand svingende mellem 65° og 85°.

Der udover skal man være opmærksom på trykket på vandet.

Stenen skal renses og så meget gammel maling skal af som muligt, men stenen skal heller ikke beskadiges.

Her er runestenen renset så godt som muligt med hedvandsrensning.

Derefter skal stenen tørre nogle dage, så skal Susanne i gang med at tage det mere mailing af. 

Så er Susanne forsigtigt i gang med at kratte maling af runestenen.

Så skal der mere maling af og runestenen smørres derfor ind i latex.

Latexen fjernes fra runestenen. Den grå streg på stenen, ca midt i billedet, er der hvor runesten er samlet.

Grejet som skal i brug til at male.

Så kan runestenen endelig males. Her er konservator Line Bregnhøi i gang med penslen.

Så er runestenen færdigmalet. Nu skal teltet stå i tre uger mens malingen tørrer.

Er den ikke flot!

Måske tænker du, at de har glemt at male et område over de fire runelinjer. Men det har de ikke. Området er bortsprængt, måske dengang at den første Jelling kirke brændte. Den var i træ, og varmen fra branden kan godt have udløst en bortsprængning af overflade. Og denne brudflade skal derfor ikke opmales

Kære beboere i Boligselskabet Friheden
Som I ved, så har vi det (ægte) kopi af Jellingestenen stående ved ejendomskontoret, Hvidovrevej 355.

Hvidovre Avis har skrevet om runestenen, men budskabet er også nået til Vejle, hvor de skriver om stenen i Vejle Amts Folkeblad. Ja, Friheden når vidt omkring!  Og så vi jeg da opfordre jer til at tager børn, mand, kone, kæreste, nabo eller andre med forbi og kigge på stenen. 

 

 

HERUNDER MERE OM PROCESSEN SKREVET AF NATIONALMUSEET